top of page

Vloerverwarming

Zoals we weten heeft alles zijn voor-en nadelen, ook vloerverwarming.

 

één van de grootste nadelen van vloerverwarming is dat het een traag systeem is. De leidingen waar het water doorheen moet, liggen in een dikke laag chappe. Zo weten we dus dat de warmte een stevige weg heeft af te leggen voor het de ruimte kan opwarmen. Denk dan ook maar dat de temperatuur in je woonkamer +- 1 graad per uur stijgt. Daarom kan je je vloerverwarming nooit onder de 18 graden laten zakken, ook niet s'nachts. Dus kunnen we ervan uitgaan dat een radiator veel sneller werkt. Je kan thuis komen het toestel aansteken en binnen enkele minuten is de ruimte aan het opwarmen. Dat probleem trekt zich door naar de slaapkamer. Dit is een ruimte waar je niet altijd een constante verwarming nodig hebt. Daarom werken de meeste mensen met een combinatie van vloerverwarming en radiatoren.

 

ACTIE
vloervarming.jpg

Maar vloerverwarming biedt echter ook heel veel voordelen in vergelijking met de klassieke radiatoren en convectoren.

Esthetisch verantwoord

Er zijn geen storende verwarmingselementen meer die een pak plaats kunnen innemen. Praktisch, want hierdoor kan je de ruimte helemaal vrij indelen en is er meer plaats voor kasten en opbergruimte. Bovendien heeft vloerverwarming geen onderhoud of reiniging nodig. 

Gezondheid en veiligheid

Radiator's zijn in werking en brengen hierdoor een beweging van warme en koude lucht teweeg een creërt een tochtig gevoel. Deze tocht neemt dan ook stof mee, een gesel voor mensen met ademhalingsproblemen en allergieën. Bovendoen is vloerverwarming ook veilig voor kinderen, door de lage temperatuur. In tegenstelling van een radiator deze temperaturen lopen al snel op naar 70 graden, de radiator of leidingen aanraken kan tot pijnlijke gevolgen leiden. Vloerverwarming kan echter nooit boven de 29 graden komen aan het vloeroppervlak.

vloerverwarming-2_850x400_10-2015.jpg

Energiebesparing

Een leuk weetje, met vloerverwarming kan je tot 12 procent besparen op je energiefactuur.

En daar is een technische, maar logische verklaring voor.

 

Om tot een aangename gevoelstemperatuur te komen, moet je rekening houden met 2 factoren: de warmte van de wanden van de ruimte en de effectieve temperatuur van de ruimte. Wij, mensen, stralen warmte af naar de ruimte. Hoe kouder de ruimte, hoe meer warmte we afstralen en hoe kouder we ons voelen.

In bovenstaand voorbeeld streven we naar een gevoelstemperatuur van een aangename 20° Celcius. In de linkerafbeelding zie je een ruimte met radiatoren, rechts met vloerverwarming. De temperatuur van de wanden is in beide situaties hetzelfde, behalve de temperatuur van de vloer. Die is bij vloerverwarming 8 graden warmer (26° in plaats van 18°C). De gemiddelde temperatuur van alle wanden is bij vloerverwarming (19°C) dus hoger, dan bij radiatoren (17°C). Om tot een gevoelstemperatuur van 20 graden te komen moeten we de kamer met vloerverwarming opwarmen tot 21 graden, die met radiatoren tot 23 graden.

Een verschil van 2 graden lijkt dan wel niet veel, maar het scheelt al snel 12% op je factuur. De iets hogere installatiekost van vloerverwarming haal je er dus zonder moeite uit.

Bovendien is de lage temperatuur van vloerverwarming een groot voordeel voor het rendement van je condensatieketel of de COP (de coefficient of performance) van je warmtepomp.

 

vloerverwarming-1_850x400_10-2015 (1).jp
bottom of page