top of page

Ventilatiesysteem D – balansventilatie

Mechanische luchtafvoer en mechanische luchtaanvoer

Het systeem D is van begin tot einde een volledig gecontroleerd systeem. Dit wil zeggen dat de ventilatie compleet automatisch gestuurd wordt. Een netwerk van leidingen doorheen de woning verdeeld deze lucht via ventilatieroosters in elke kamer zonder dat de verschillende luchtstromen elkaar kruisen. Dit principe wordt ook wel balansventilatie genoemd. Ventilatiesysteem D is heel efficiënt en bijzonder energiezuinig aangezien het warmte recupereert.

Wanneer kiezen voor balansventilatie?

Bij nieuwbouwprojecten en grote energetische renovaties is de plaatsing van een volledig ventilatiesysteem verplicht. Veel mensen vragen zich dan ook af of ze nu best voor een ventilatiesysteem C of D kiezen. We wegen hier alvast enkele criteria af die je kunnen helpen bij het maken van een keuze:

 

  • Prijs: de investeringskosten voor een ventilatiesysteem C liggen lager dan die voor een balansventilatiesysteem.

 

  • Verbruik: aangezien voor systeem D twee ventilatoren nodig zijn (voor de aan- en afvoer van de lucht) en voor systeem C slechts één (voor de afvoer van de lucht), zal het intrinsieke verbruik van het ventilatiesysteem D hoger liggen. Door te kiezen voor een systeem D met warmteterugwinning bespaar je echter: de binnenkomende lucht wordt voorverwarmd door de afgevoerde binnenlucht. Hierdoor moet je dus zelf veel minder stoken om de binnenlucht op temperatuur te krijgen. Bij systeem C zal je dus meer moeten stoken om de koude buitenlucht te verwarmen.

 

  • Kwaliteit van de lucht: de aangevoerde lucht bij een systeem C wordt niet gefilterd. Dit betekent dat pollen, stof of vervuiling de woning zomaar binnen kunnen komen. Bovendien wordt de koude buitenlucht zoals reeds gezegd niet voorverwarmd bij dit systeem, wat tot hogere stookkosten leidt. Bij ventilatiesysteem D wordt de aangevoerde lucht wel gefilterd en op een aangename temperatuur gebracht voor hij de leefruimtes binnenkomt.

 

  • Geluid: bij ventilatiesysteem C gebeurt de aanvoer van lucht via luchtroosters in ramen en muren. Hierdoor kunnen geluiden van buitenaf redelijk gemakkelijk naar binnen. Bij balansventilatie is dit niet het geval, maar het systeem produceert wel enig lawaai. Dit kan tegengegaan worden met dempers.

 

Conclusie: uit deze criteria blijken de voordelen van ventilatiesysteem D. Het is weliswaar een grotere investering, maar je kan genieten van een efficiënter systeem dat voor kwaliteitsvolle lucht zorgt. Op die manier kan je genieten van een aangenaam wooncomfort.

bottom of page